30/10/2016

Tags:

חדש – חוברת מתכונים מן הצומח להזנת ילדים

חוברת חדשה המופצת חינם למעונות, צהרונים ומפעלי הזנת ילדם,

מציגה 12 מתכונים מזינים ובריאים מן הצומח המתאימים לגיל הרך

המתכונים נכתבו על ידי נציגי השף ג’יימי אוליבר בישראל

 ניתן להוריד את החוברת החדשה כאן

מנהלת תחום התזונה במשרד הבריאות מברכת על החוברת:

כוללת מגוון מתכונים ברוח התזונה הים תיכונית – תפריט בריא, מקיים וידידותי לסביבה

 

המטרה:

הרחבת היצע המנות ביום הצמחוני ומענה לילדים המבקשים מנה צמחית

 

בימים אלו מופצת בקרב גני הילדים, צהרונים וחברות קייטרינג הפועלות כמפעלי הזנה לילדים, חוברת מתכונים מיוחדת, ובה מתכונים ל-12 מנות בריאות ומזינות לילדים, המבוססות על מזון מן הצומח. החוברת באה להציע מגוון גדול של מנות צמחוניות מזינות עבור היום הצמחוני במוסדות החינוך, וכן כדי לתת מענה לילדים המבקשים מנה מן הצומח. כל המתכונים באישור דיאטנית, הותאמו ונוסו בהצלחה על ידי ילדים. המתכונים מותאמים להכנת 100 מנות.

 

בחוזר המנכ”ל של משרד החינוך מחודש אפריל 2016, מופיעה הנחיה מפורשת על יום אחד בשבוע בו תוגש מנה צמחונית של קטניות מבושלות כמנה עיקרית, במרכז הצלחת. הנחייה זו עולה בקנה אחד עם המלצות משרד הבריאות בישראל, לאמץ תזונה בריאה, מקיימת וידידותית לסביבה, וכזו היא התזונה הים תיכונית. כלומר – כמויות גדולות של מזונות טבעיים ובלתי מעובדים מן הצומח, כגון ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים ואגוזים, וכמויות קטנות של מזון מן החי – ביצים, חלב ומוצריו, דגים, עוף ובשר.

 

מנהלת המחלקה לתזונה במשרד הבריאות, הפרופסור רונית אנדוולט, מברכת על היוזמה לחוברת מתכונים ו”מקווה שתהייה חולייה נוספת בתהליך החשוב של איגום משאבים לקידום בריאות, קיימות וחברה”. פרופ’ אנדוולט מזכירה בהקדמה לחוברת כי ארגוני בריאות מובילים בעולם ממליצים על אימוץ תזונה ים תיכונית, אשר לה יתרונות רבים בממד הבריאותי, בממד הסביבתי (קיימות), בממד חברתי תרבותי ובממד הכלכלי (מזון בעלות השווה לכל כיס).

 

מיקי חיימוביץ’, יו”ר עמותת יום שני ללא בשר בישראל, מיוזמי החוברת: “אני מדברת הרבה על הנזקים הסביבתיים האדירים שתעשיית הבשר אחראית עליהם ועל הצורך לצמצם את צריכת הבשר – והשאלה העיקרית שאני מקבלת היא: אבל מה אוכלים במקום בשר? לאחר שיצא חוזר המנכ”ל התעוררה השאלה מה מגישים לילדים ביום הצמחוני? החוברת באה לתת רעיונות ומתכונים להסעדה המוסדית לילדים. הרגלי תזונה אנחנו מפתחים בגיל צעיר – והחשיפה של ילדים למגוון של מזונות מהצומח, צבעים וטעמים חשובה ביותר.” בחוברת מגוון של מזונות שילדים אוהבים, כגון קציצות עדשים וקישואים, שוארמה צמחונית, בולונז צמחוני, פסטה הפתעות, שניצל סויה, קוסקוס עם ירקות וגרגירי חומוס, ועוד.

 

“ילדים הניזונים על תפריט של מזון מן הצומח, נוטים לאכול כמות גדולה יותר של ירקות ופירות וכמות נמוכה יותר של מזון מעובד וסוכרים פשוטים, ביחס לחבריהם. החלפת המנה הבשרית אחת לשבוע במנה מן הצומח,  למעשה מעשירה את תפריט הילדים השבועי במזונות מן הצומח, ותורמת להם הן בטווח המידי והן בטווח הרחוק”, נכתב בחוברת. יוזמי החוברת מציעים גם להורים להעשיר את תפריט הארוחות במזונות מן הצומח, ובכך לתרום הן לבריאות הילדים והן לשמירה על הסביבה ועל בעלי החיים עמם אנו חולקים את עולמנו.

 

את החוברת יזמו והפיקו בשיתוף פעולה נציגי Meatless Monday בישראל (“שני ללא בשר”), הדיאטנית ליהי יפה, מומחית לתזונה צמחית של עמותת ‘תנו לחיות לחיות’, וכותבי המתכונים – השף איתי פרקש והנטורופטית מאיה חריש מ Food Revolution, נציגי השף ג’יימי אוליבר בישראל מוזמנים להוריד את החוברת כאן