05/01/2015

 

השימוש בעכברים בניסויים בבעלי חיים מחקר חדש

מאמר שפורסם באחד מכתבי העת הרפואיים המובילים השווה לראשונה בין תוצאות מחקרים רבים שנעשו במקביל גם על עכברים וגם על בני אדם בכדי להעריך אם השימוש בעכברים מוצדק. המחקרים הרבים שנסרקו בדקו את השינויים הגנומיים (השינויים בביטוי גנים) שנגרמו בקרב עכברים ובני אדם, עקב מצבים של טראומה חמורה, כוויה, פציעה ואנדוטוקסמיה (נוכחות של רעלנים בדם עקב מחלה).

הממצאים הפתיעו את החוקרים שכן לא הייתה שום התאמה (מעבר להתאמה אקראית) בין התגובות הגנומיות בקרב עכברים לתגובות הגנומיות בקרב בני אדם. המשמעות היא שלא ניתן להסיק ממחקר על עכברים מידע רלוונטי בנוגע לטיפול  או להבנה של מחלות דלקתיות בקרב בני אדם.

מחברי המאמר פונים אל עמיתיהם ואל נבחרי הציבור ומבקשים למקד את המחקר בתחום המחלות הדלקתיות בבני אדם, במקום במודלים בלתי מהימנים המבוססים על עכברים, וזאת משום שהסתמכות על מידע לא רלוונטי יכולה לפגוע משמעותית בחולים אנושיים. 

החוק מאפשר להוציא לשוק תרופה חדשה רק בתנאי שעברה בהצלחה את שלב הניסויים הקליניים בבני אדם. לפיכך אם נסתמך על תוצאות מחקרים בעכברים לצורך קבלת ההחלטה החשובה האם לנסות תרופה פוטנציאלית על בני אדם, אנו עלולים לפגוע בנבדקים האנושיים שכן איננו יודעים באמת מה הסיכונים לגביהם.

בנוסף, כאשר אנו מסתמכים על תוצאות מחקרים בעכברים בכדי להחליט איזה תרופות להמשיך לפתח, זה לא מן הנמנע שנפסיק לפתח תרופות שיכלו להיות מעולות לטיפול במחלות דלקתיות אנושיות, רק משום שלא היו יעילות על עכברים. 

למאמר המלא:

http://www.pnas.org/content/110/9/3507.long