29/10/2016

טבעונות למען הסביבה והבריאות

למען עתידנו על כדור הארץ

מעבר לתזונה טבעונית הוא היום אילוץ קיומי עבור האנושות. מספר בעלי-החיים שמשמשים את תעשיית המזון מהחי מגיע כבר לששים מיליארד בשנה (לא כולל דגים). כמעט שליש משטח כדור הארץ משמש לגידול בעלי-חיים או מספוא עבורם. סחף מוגבר, אדמות דחוסות וקרקעות מדולדלות הם רק חלק מהתופעות הנלוות לכך. החיפוש אחר שטחים חדשים למרעה ולגידול מזון לבעלי-חיים הוא מהגורמים המרכזיים לכריתת יערות, ועמה לפגיעה בריאות הירוקות של כדור הארץ ולהרס בתי הגידול של חיות בר. באוקיינוסים ספינות המכמורת הורסות את המגוון הביולוגי ומותירות אחריהן שממה.

שישים מיליארד בעלי-חיים הם מקור לכמות עצומה של זיהומים: צואה, שתן, גזים הנוצרים בתהליך העיכול ופחמן דו-חמצני הנפלט בנשימה. לכך מתווספים זיהומים מדשנים ומחומרי הדברה המשמשים לייצור מזון לבעלי-חיים, שאריות אנטיביוטיקה ממשקים מתועשים, וכימיקלים ותשטיפים אחרים מבתי-מטבחיים, ממחלבות וממפעלים לעיבוד עורות. כתוצאה מכך, תעשיית החי היא מהגורמים המרכזיים לזיהום של מי תהום, נחלים וימים. היא הגורם המוביל בפליטת אמוניה לאוויר, פליטה הגורמת לגשם חומצי. לפי דו"ח האו"ם משנת 2006, תעשיית המזון מהחי אחראית ל-18% מהפליטות הגורמות לשינוי האקלים על-פני כדור הארץ: יותר מאשר כל התחבורה העולמית – מטוסים, ספינות ומכוניות גם יחד. מחקר שפרסם מכון WorldWatch בשנת 2009 הראה ליקויים בחישובים של האו"ם והצביע על כך שתעשיית המזון מהחי אחראית ליותר מ-50% מהפליטות.

 

כי העיקר הבריאות

הצריכה של מוצרים מהחי גברה מאוד בעשורים האחרונים. בישראל, למשל, עלתה צריכת הבשר פי שלושה מאז שנות השישים. את המחיר אנו משלמים בבריאותנו ובעלויות הגדלות של מערכת הבריאות.

צריכת מזונות מהחי מגבירה את הסיכון לשורה ארוכה של מחלות קשות: מחלות לב וכלי דם, התקפי לב ושבץ מוחי, אוסטיאופורוזיס וסוגים רבים של סרטן (כגון סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וגידולים ברחם ובשחלות). ולא רק מחלות קשות: מזונות מהחי הם גורמים שכיחים לאלרגיות ולהרעלות מזון. לא פעם יש במוצרים מהחי כימיקלים מסוכנים שהצטברו בגופו של בעל-החיים או שאריות של הורמונים.

מחקרים רבים מוכיחים את היתרונות של תזונה מאוזנת מהצומח כחלק מאורח חיים בריא, שמגן ממחלות ומבטיח מרץ וחיוניות בחיי היום-יום. ועדת הרופאים לרפואה אחראית בארצות-הברית ממליצה על תזונה מגוונת שמבוססת על ארבע קבוצות מזון: דגנים, קטניות, פירות וירקות. תזונה זו מספקת ובשפע את כל אבות המזון שדרושים לגוף, היא עשירה בסיבים תזונתיים (שלא קיימים כלל במזון מהחי) ויש בה מעט שומנים רוויים וכולסטרול.

ארגון התזונה האמריקאי (ADA), שהוא ארגון התזונה הגדול בעולם, פרסם נייר עמדה לפיו תזונה צמחונית או טבעונית היא "בריאה, ראויה מבחינה תזונתית, ועשויה לספק יתרונות בריאותיים במניעת מחלות מסוימות ובטיפול בהן", וכן מתאימה לכל שלבי החיים "כולל הריון, הנקה, ינקות, ילדות והתבגרות, וכן לספורטאים".