29/08/2016
 חתול תוקפן-חתול פחדן-שני הצדדים לאותו מטבע

מאת: ריבי מאייר, מומחית להתנהגות חתולים

כל אחד מאתנו , אוהבי החתולים, מכיר את התופעה הבאה: אינטרקום מצלצל בדירה זו או אחרת, אדם זר נכנס – והחתול נמלט במנוסה לאחד החדרים ומסתתר. זה יכול לקרות אצלנו – לאחד או יותר מחתולינו, או אצל חברים – זו תופעה נפוצה.

והחתול התוקפן – זה שנושך ושורט את בעליו או אנשים זרים , שנכנסים לביתו – בוודאי גם תופעה זו מוכרת לחלקכם. החתול שנוטה לתפוס את ידכם בחוזקה כאשר אתם דווקא רוצים ללטף אותו או שהוא לפתע פתאום קופץ עליכם כאשר אתם עוברים לידו, וכל זה ללא סיבה נראית לעין.

תופעות אלו , של פחדנות ועצבנות אצל חתולים מסוימים ושל תוקפנות אצל אחרים , הן בעצם שני צידיו של אותו מטבע.

כדאי לדעת, שחתולים מגיבים לגירויים ומתנהגים בהתאם. רעש, צעקות, חתול אחר, אדם חדש וכדומה גורמים להם לפעול בצורה מסוימת. למרות מגוון רחב ועמוק של רגשות , הקיים אצל החתול , הרי מה שמניע אותו הם לא רגשותיו.

ההסבר הנכון להתנהגות הוא: קיים גירוי לכך וזה יכול להיות בפשטות – ריח של חיה אחרת על הבגדים או על הידיים של בעלת החתול. הריח גורם להרגשת איום וזו מובילה להתנהגות שהחתול הזה מפגין. חתולים שונים יגיבו אחרת לגירויים דומים – אבל באופן חד משמעי – יש לחפש את הגירוי , כדי להבין את ההתנהגות. גירוי שנתפס כמאיים – יגרום להתנהגות מפוחדת או תוקפנית בהתאם לאופי של החתול עצמו.

 

הסיבות המרכזיות הגורמות לחתול מסוים להיות עצבני ומפוחד או אולי תוקפני יותר מאחרים בהתנהגות

 

– גנטיקה – חתולים מסוימים נושאים בקרבם מטען גנטי ההופך אותם למפוחדים ומסוגרים יותר מאחרים, ומסביר את נטייתם לבחור בבריחה או התקפה בעת הרגשה של איום מהסביבה. הגן האחראי על מידת החברותיות והפתיחות הוא דווקא זה המועבר, אגב – מהאב.

– ניסיונות רעים – מקרים קשים בעברו של החתול במיוחד אם הם אירעו בחודשי חייו הראשונים או לאורך זמן ממושך, עלולים לגרום לו להמשיך ולפחד מכל איום דומה לזה שחווה בעבר , ואשר הוביל לבעיה פיזית ממשית מבחינתו של החתול. אם בעבר הוא לא היה מתנהג בצורה מסוימת – הרי שחייו אכן היו בסכנה אמיתית ועל כן הוא סיגל לעצמו התנהגויות מאד ברורות וקשות כדי לשרוד.

– חוסר בחוויות חיוביות בשבועות הראשונים של חיי החתול – גורים שגדלו בסביבה קשה ומאיימת – כמו למשל – בחצרות בהם לא זכו לשלווה ולביטחון – וסך כל חוויותיהם עם בני אדם וחיות אחרות עד לגיל הקריטי של 8 שבועות – היו שליליים – הרי שקשה להניח שהם יגיבו טוב לאחר מכן לאנשים ולגורמים אחרים שאינם מוכרים. תמיד קיימת האפשרות לעזור להם לחזור ולהיות רגועים וחברותיים, אבל צריך לקחת בחשבון את העבר הקשה שלהם ולקבל את התנהגויותיהם באהבה ובסובלנות.

איך עוזרים לחתול מפוחד מטבעו לקבל "איומים" עם קצת פחות לחץ נפשי?

 

קודם כל זכרו שמבחינת החתול גם גירויים שאצלנו נתפסים כבלתי מאיימים לחלוטין – אצלו יכולים להיות איומים ונוראיים ובבחינת "לחיות או לחדול". אל תשוו חתול אחד והתנהגותו למשנהו – זכרו שכל חתול שונה ומיוחד ונושא בקרבו מגוון רחב מאד של רגשות והתנהגויות, בנוסף למטען גנטי ספציפי. תמיד חשוב לקבל את החתול כפי שהוא – זה לכשעצמו מקל על החתול להתמודד עם תופעות וגירויים שהוא מפרש כבעיתיים.

אל תכפו על החתול להתנהג באופן שאיננו נעים לו ואל תצפו ממנו לדבר כלשהו – הוא יתנהג כפי שהוא מרגיש שטבעי עבורו להתנהג וכדי להגן על חייו בכל סיטואציה. נסו "להיכנס לנעליו" ולהיות אמפטיים כלפיו.אל תתעלמו מרגשותיו ומפחדיו. לדוגמא: אנשים שלוקחים את החתול על הידיים, ומוציאים אותו בכוח ממקום מחבואו – רק כדי להציגו בפני אנשים שמבקרים בבית – ויהיו אלו האנשים הקרובים ביותר – עלולים לעשות נזק עצום לחתול שהוא מפוחד במהותו. זה גם נכון כאשר מכניסים באופן קבוע (או זמני) חיה חדשה הביתה או דייר נוסף.

חשוב מאד שתניחו לו לנהוג כרצונו ותכבדו זאת באופן מלא. אל תכעסו, אל תצעקו ובוודאי שלעולם ובשום נסיבות שהן – אל תכו חתול – גם אם הוא מתנהג בתוקפנות ושורט או נושך. אם הוא מפגין התנהגות מסוג זה – הסיבה המרכזית היא שהוא במצוקה נוראית ואין לו אפשרות להגן על עצמו בדרך של מנוסה או אם הגורם המאיים – יהיה זה אדם או חיה אחרת , לא מתרחק כאשר החתול מפגין שפת גוף ברורה של התקפה. חשוב מאד ללמוד את שפת הגוף של החתול – ובמיוחד את זו של החתול שלכם. חתול המפגין תוקפנות או לחילופין פחד – דברו אליו באהבה והניחו לו לחלוטין למשך זמן שיאפשר לו להירגע בתנאים שהוא מבקש לעצמו. עד כאן השלב הראשון – בכל הנוגע להתמודדות עם מצב "מאיים".

גורמים מאיימים לדוגמא והאפשרויות לנטרל אותם: רעשים חדים ופתאומיים – בבית או מחוצה לו: צלצול האינטרקום, משאית , אזעקות למיניהן, נביחות, מריבות בין חתולים בעיקר כאשר הם אינם מסורסים ומעוקרים, שואב-אבק, הזזת רהיטים כבדים, מוסיקה חזקה ורועשת (גם אם מדובר בדיסק שאתם מוצאים מאד נעים לאוזן – זכרו שלחתול שמיעה חזקה בהרבה מזו שלנו),ילדים ומבוגרים צעקניים בקולם או בהתנהגותם, ועוד ועוד. רעיון פשוט לביצוע שיכול להקל , לדוגמא , על חתול מפוחד : חתולים רבים חוששים מצלצול האינטרקום ורצים למקום מחבוא , כאשר הם שומעים זאת. נסו לבקש מכל מי שמגיע אליכם פשוט להודיע בסלולרי על ההגעה ופתחו את הדלת בעדינות וללא צלצולים חדים בפעמון הדירה. דברו עם החתול , עוד לפני הגעת האנשים הצפוייה, והרגיעו אותו בקולכם, ואולי ע"י מתן חטיף הטעים לו במיוחד, או ע"י ליטוף האהוב עליו. חשוב שהוא יקשר את העתיד לבוא עם חיזוקים חיוביים. חתולים מבינים היטב את מה שקורה ואת שעתיד לקרות – הם רואים את התמונות הרצות לנו במוחנו. אם תכינו אותם באופן רגוע למשהו שהם תופסים כמאיים – יש סיכוי סביר שרמת הפחד מבחינתו של החתול תהיה חלשה יותר והוא ייטיב להתמודד עם זאת.

מה לגבי תוקפנות? תוקפנות היא כאמור התגובה הטבעית האפשרית השניה של החתול המפוחד מטבעו

 

צורות נפוצות של התנהגות תוקפנית: – ביצוע אקט תוקפני של נשיכה או שריטה כאשר אנחנו מלטפים את החתול. מכירים את הסיטואציה? אתה מלטף את החתול ואז הוא לפתע פתאום לופת את זרועך וממש בועט בך בחוזקה . זה יכול להיות כאשר אתה מלטף את ראשו וגופו, או כאשר אתה מלטף את בטנו ואז זה קורה באופן כמעט וודאי בשלב כלשהו.

חשוב להבין, שהמתקפה במקרה זה איננה נגדנו בשום פנים ואופן ואסור להגיב אליהם – יחד עם כל הכאב שאנחנו חשים – פיזית ונפשית – בצעקות או בכל אקט אגרסיבי אחר מצידנו. המתקפה של החתול נובעת מפחד. מה בעצם קרה? החתול היה רגוע לחלוטין ונתן בך את מבטחו באופן מלא. אבל – אל תשכח שבתוכו הוא נושא הרבה פחדים קיומיים , ואז הם לפתע פתאום מתעוררים אצלו – הוא מרגיש חשוף לפגיעה בחייו – ובמיוחד כאשר הוא נותן לך לגעת בבטנו, האזור המסוכן ביותר לחשיפה פיזית. ולכן הפעולות של האלימות מצידו – הוא מגן על עצמו ועל חייו על ידי חבטה, נשיכה ומייד לאחר מכן בריחה.

לא כל החתולים יכולים להתמודד נפשית כראוי עם תשומת לב ממשית הניתנת להם באופן פיזי במגע ישיר ועל כן הפעולות התוקפניות הנלוות לכך. זה לעיתים מאד מאיים עליהם ובמקביל יכול גם לגרום להם להתרגשות – שחתול מפוחד מטבעו ובעיקר זה הצעיר – איננו יכול לעמוד בה. ועל כן – חשוב להבין זאת ובמקביל לתת לחתול הרגשה של בטחון שתתלווה למגע הפיזי.

איך עושים זאת בפועל?

אנא – לטפו את החתול כאשר הוא מוכן לכך , בשלווה רבה ובמקום רגוע בו לא יהיו הפרעות חיצוניות אשר נותנות לחתול הרגשה של מצוקה.

חתול מפוחד יש ללטף בתחילה במשך זמן קצר ובכל עת לבחון את שפת גופו. עצור כאשר אתה רואה סימן כלשהו למתקפה פיזית על ידיך. וחשוב מאד שלא לשחק ולגרות אותו תוקפני בעזרת הידיים.

הפסק את הליטוף כאשר אתה מבחין בשפת הגוף המזהירה אותך להתרחק: עוויתות בגב, אוזניים שנלקחות אחורנית, אישונים מורחבים וזנב שנע במהירות מצד לצד.

תוקפנות כלפי חתול אחר בבית או כלפי חיה אחרת: החיים המשותפים בבית אחד עם חתולים או חיות אחרות יכולים להיות מעולים. צריך , יחד עם זאת, לשים לב היטב לתיעול התסכולים והפחדים של החתול העלול לפתח התנהגות תוקפנית ולהתייחס דווקא לחתול זה עם הרבה תשומת לב חיובית מכל סוג האהוב עליו ודווקא לו לתת הרבה אהבה ויחס חיובי.

חתול מפוחד יהיה זה שיתקיף ראשון כל חיה חדשה ואפילו כאשר החתול השני כבר בן בית. חתול מפוחד תמיד ירגיש מאויים ברמה זו או אחרת לגבי מעמדו ומיקומו בטריטוריה וגירויים רבים, אשר אנחנו לעיתים אפילו לא נבחין בהם – יגרמו לו להרגיש שחייו בסכנה ממשית . אנא- ועם כל הקושי הטבעי שלנו כאנשים רחמנים – הפגינו באופן קבוע , ודווקא עם החתול הזה – אמפטיה ואהבה רבה. הוא זקוק לאישורים רבים מכם שהוא אכן שייך באופן קבוע אליכם ואל הטריטוריה שבה הוא חי.

תנו לו להפגין את הצורך שלו בתוקפנות – אם זה ע"י שפת גוף מאיימת או קולות שונים כלפי החתול האחר. זה אך טבעי לשניהם – והם מבינים היטב זה את זה. החתול שסופג את האגרסיה – מבין שיש לו עניין עם חתול מפוחד והוא יקבל זאת בהבנה רבה, אם רק אתם לא תילחצו מכל הענין. כאשר אתם תתחילו להפריד ולצעוק בכל פעם שיש אינטראקציה אלימה – הסיכויים הם שהאלימות מצד החתול הפחדן רק תלך ותיגבר.

אם לא תתערבו- ותניחו להם לנהל את חייהם כל אחד מתוך ההרכב הנפשי והגנטי שלו – הכל יסתדר כפי שנוח לשניהם – הם יקבעו לעצמם את המדרג ההיררכי ביניהם ויש לכך חשיבות עצומה – לסדר ברור – במיוחד לחתול מפוחד מטבעו.