09/05/2016

 כל הסיבות לעשות off לעוף

נפש חיה – לא שניצל

כולנו אוהבים בעלי-חיים, וכשאנחנו אוהבים בעלי-חיים, אנחנו אוהבים את כולם.

החמלה, המצפון וחוש הצדק שלנו לא מדלגים על אף בעל-חיים. אנו לא יכולים לעמוד מנגד מול פגיעה בחסרי ישע – וזה לא משנה אם יש להם פרווה, נוצות או קשקשים.

החוברת הזו מוקדשת לבעל-חיים מדהים, שהוא גם העוף הנפוץ ביותר בישראל: התרנגול. כל שניה בוקעים בישראל שבעה אפרוחי תרנוגלים! כל אחד מהם הוא יצור חי ומרגיש, שיכול לסבול או להיות מאושר. בשנים האחרונות התפרסמו עובדות מדהימות על החוכמה של התרנגולים, על התקשורת שלהם, על מערכות היחסים שהם יוצרים. לאט-לאט אנו מפענחים את האופן בו העולם נראה מנקודת המבט המיוחדת של תרנגול.

בתעשיית בשר העוף אין שמץ של כבוד לתרנגולים. חייו של תרנגול בתעשיית בשר העוף הם רצף של ייסורים מחרידים – מהבקיעה ועד השחיטה, בגיל שישה שבועות בלבד. לפעמים אנחנו נתקלים בתרנגולים הצעירים האלו במסעם האחרון, דחוסים בכלובים על-גבי משאיות, מותשים, עיניהם כבויות.

למרבה המזל, אנחנו לא חייבים לאכול את בשרם של התרנגולים האלו. יש לנו אינספור אופציות בריאות, מזינות, טעימות וזולות מהצומח.

אספתי עבורכם בחוברת הזו שורה של מתכונים מצוינים, באדיבותם של כמה מהשפים האהובים עליי. כל המתכונים מציעים גרסאות ללא עוף למאכלים מוכרים.

כל אחת ואחד מאתנו יכול לבחור לצאת למסע אישי לצמצום והפסקת הפגיעה בבעלי-החיים. בין אם אנחנו מגדירים את עצמנו כצמחונים או טבעונים ובין אם לא, תמיד עומדת בפנינו הבחירה בין מאכלים שיש בהם בשר עוף לבין מאכלים מהצומח. אני מקווה שהחוברת הזו תעזור לנו לעשות off לעוף. לפחות פעם. ועוד פעם. ועוד פעם. והלוואי שלתמיד, כי אף ארוחה לא שווה בעיניי את הסבל שנגרם לבעלי החיים.

חיי תרנגול בישראל

כל שניה בוקעים בישראל שבעה אפרוחים לחיים שונים לחלוטין מהחיים הטבעיים להם.

 

האפרוח בוקע במדגרה. לשווא הוא קורא לאמא שלו בציוצי מצוקה בלתי פוסקים. החוויה הראשונה שלו היא להיזרק לסרט נע. פועלים חסרי סבלנות ממיינים החוצה את האפרוחים הנכים. דינם של אלה: מוות בגריסה או במעיכה.

 

מהמדגרה נלקח האפרוח לסככת גידול: סככה אטומה, צפופה, מזוהמת. התעשייה עיוותה את התרנגולים כדי שיגדלו במהירות, וכדי שהאברים הרווחיים שלהם (במיוחד שרירי החזה) יגדלו אף יותר מהר. כדי להגביר את הקצב עוד, נעשה שימוש בזרזי גדילה מלאכותיים. הריאות והלב מתקשים לעמוד בעומס. הרגליים צולעות וקורסות. אפרוחים רבים לא מסוגלים להיעמד ולגשת לכלי האוכל. הם מתים על הרצפה הספוגה בלשלשת.

 

בגיל שישה שבועות בלבד, גיל שבו היה עדיין אמור האפרוח לישון תחת הכנפיים של אמו, מגיע התרנגול הצעיר למשקל של שני ק"ג – משקל השחיטה. פועלים נכנסים ללול, תופסים את התרנגולים ברגליהם באלימות ודוחסים אותם לכלובים. אחד מכל מאה תרנגולים לא ישרוד את המסע האחרון, במשאית הצפופה, אל המשחטה.

כל הסיבות לעשות off לעוף

Off לעוף בגלל המצפון. כי הלב נשבר כשחושבים על התרנגול במשאית ההובלה. כי התיאבון נעלם כשחושבים על העוף במשחטה.

 

Off לעוף בגלל הבריאות. כי בשר עוף הוא לא באמת רזה, ויש בו שיעור גבוה של שומן רווי – וגם של חומרים מסרטנים. בשר העוף עשוי גם לגרום להרעלת מזון, במיוחד בשל זיהום בסלמונלה. מזון מהצומח עשיר בסיבים תזונתיים (שכלל אינם מצויים בעוף) וגם בחלבונים, בשומנים לא רוויים, במינרלים ובוויטמינים חיוניים.

 

Off לעוף בגלל הארנק. כי המחיר של ק"ג עוף כפול מהמחיר של שעועית, עדשים, אפונה וקטניות אחרות שהן מקור מצוין לחלבונים וליסודות תזונתיים חיוניים נוספים.

 

Off לעוף בגלל הסביבה. כי על כל ק"ג של מזון שמאכילים את התרנגולים מקבלים רק 500 גרם עוף. זה בזבוז משאבים עצום – ועוד לא דיברנו על ההפרשות של העופות, על האמוניה שנפלטת מהלולים או על תחמוצת החנקן שנפלטת מהם: מבחינת התחממות כדור הארץ היא מסוכנת פי 296 יותר מפחמן דו-חמצני.