14/05/2007

ניסויים בקופים בחקר המוח כרוכים בגרימת סבל רב וממושך לקופים ובסופם, לרוב, הקופים מומתים. למרות שמדובר בבעלי-חיים רגישים ואינטליגנטיים, המקיימים בטבע חיי חברה מפותחים, מוחזקים הקופים במעבדות בכלובי מתכת קטנים (80X80 ס"מ), חלקם בבידוד, ללא אמצעי העשרה, במשך מספר שנים.

לצורך הניסויים מקרקפים החוקרים את ראשיהם של הקופים, קודחים חורים בגולגולותיהם ומחברים בעזרת ברגים מתקנים שדרכם מחדירים אלקטרודות למוחם. במהלך הניסויים מוחזקים הקופים במשך שעות מדי יום בסד מיוחד המונע מהם יכולת תנועה. על מנת שישתפו פעולה עם החוקרים בביצוע משימות מול מחשב, נוהגים החוקרים להצמיא את הקופים כמעט עד מוות, ובכל פעם שהקוף מציית לחוקר הוא מקבל מעט מיץ בתור פרס.


ידוע לנו על שני קופים, לפחות, שמתו כתוצאה מהצמאת יתר במעבדות האוניברסיטה העברית. הניסויים נערכים ללא שימוש במשככי כאבים על מנת שלא לשבש את פעילות המוח.


הניסויים האלה נעשים במעבדות סגורות ורחוקות מעיני הציבור. צילומי סתר שנעשו באוניברסיטה העברית חשפו ניסוי שהתבצע בקוף "מאליש" (בתמונה) ובשלושה קופים נוספים**. הניסוי נמשך כארבע שנים, שבמהלכן נגרם סבל עצום לקופים, ומסקנתו היתה שקופים זוכרים שלוש תמונות ברצף.


מקריאת הפרסומים של ניסויים בקופים במכון ויצמן, עולה שב-10 השנים האחרונות נעשו שם ניסויים במאות קופים, שעיקר מטרתם היא פיתוח משופר של מתקן זכוכית שמתחבר לגולגולות המנוסרות של קופים וחתולים. ההישג של המחקרים האלה הוא שהמתקן הזה עמיד בפני עכירות של נוזלי המוח לתקופה של שנה, וכך ניתן להשתמש בו ולראות דרכו את פעילות מוח הקופים ללא החלפתו התכופה.
מעקב אחרי כל פרסומי הניסויים האלה במהלך 30 השנים האחרונות מעלה שבמאזן העלות-מול-תועלת, העלות גבוהה והתועלת אפסית. היחידים שמרוויחים מכך הם החוקרים עצמם, שמטפסים בסולם האקדמי (או שומרים על מעמדם) על גבם של הקופים, וסוחרי הקופים שמוכרים להם את הקופים (רוב הקופים מחוות מזור).


הפיקוח הלקוי על ניסויים בבעלי-חיים וקיומה של חוות מזור*** בארץ תורמים לעלייה במספר הניסויים בקופים. הוועדות הפנימיות במוסדות מאשרות אוטומטית כל בקשה לניסוי בקופים, ללא שום יכולת או רצון לבדוק את משוואת העלות-מול-תועלת.


המחקרים שנעשים בקופים גובים מכולנו מחיר כבד: הם לא רק טומנים בחובם סוגיות מוסריות קשות, הם גם גוזלים מימון ציבורי רב שיכול להיות מופנה למחקרים מדעיים המקדמים את בריאותו של האדם.


בשנים האחרונות מתנהלים בעולם המערבי דיונים ציבוריים – מדעיים ומוסריים –  בסוגיית הניסויים בקופים והנושא אינו יורד מסדר היום הציבורי. במהלך שנת 2006, כ-150 חברי פרלמנט באיחוד האירופי חתמו על הצהרה הקוראת להפסקה מוחלטת של ניסויים בקופים.
בניגוד למצב בעבר, קיימות היום שיטות מחקר אחרות, טובות ומקובלות לא פחות, אשר משיגות ממצאים ישירות מתצפיות על מוח האדם. על שיטות אלה נמנות fMRI, ERP, PET, TMS, פסיכופיזיקה ועוד. כל התגליות בחקר המוח שהתגלו בקופים יכלו להתגלות על-ידי מחקר רפואי בבני-אדם העומד בכללי האתיקה של מחקרים קליניים בימינו מבלי שייגרם סבל לאיש.


למידע נוסף:
ענת רפואה
"תנו לחיות לחיות"
המחלקה להגנת בעלי-חיים במעבדות
טל. 03-5440210, 054-5259871
[email protected]


* לפי נתונים שנמסרו מהממונה על חוק חופש המידע במערכת הבטחון, מס' הקופים שנעשו בהם ניסויים במכון הביולוגי הוא: בשנת 2000 – 52 קופים, בשנת 2001 – 153 קופים, בשנת 2002 – 73 קופים, בשנת 2003 – 53 קופים, ובשנת 2004 – 35 קופים.



** סרטון על הניסוי בקופים באוניברסיטה העברית ("סיפורו של מאליש"):



*** מידע על חוות מזור:
סרטון: